UÇURTMA
UÇURTMA
2015 Türk yapımı , dram kısa filmidir. Yönetmenliğini ve senaristliğini Serdal Altun yapmıştır. Film Suriye sınırında yaşayan Mustafa ve Baran adında iki küçük kardeşin savaş uçakları ve onların neden olduğu yıkımı öğrenmeleri ile değişmeye başlamasını anlatmaktadır.
Filmin Konusu: Suriye sınırında yaşayan Mustafa ve Baran adında iki küçük kardeşin savaş uçakları ve onların neden olduğu yıkımı öğrenmeleri ile değişmeye başlamıştır. Buna karşı "çocuk aklıyla" buldukları fikri diğer arkadaşlarına da aşılayarak savaş uçaklarına karşı bir güç oluşturmayı amaçlarlar.
Kameranın Konumlandırılması: Kamera filmin genelinde sabit olarak konumlandırılmıştır. Filmde kameranın bu şekilde konumlandırılması bu filmi diğer filmlerden ayıran başlıca bir özelliğidir.
Kamera Açıları: Filimde nesnel açıya yer verilmiştir. Bu sayede izleyici filme üçüncü bir kişi olarak katılabilmiştir.
Kamera Hareketleri: Filimde sabit kamera kullanmıştır. Optik kaydırma hareketinden yararlanılmamıştır. Nadirende olsa yatay ve dikey çevrilme hareketi yapılmıştır.
Çekim Ölçekleri: Uçurtma filminde genel olarak yakın ve orta planlara yer verilmiştir. Kamera gökyüze çevrildiğinde ve bölgeyi tanıtmak istediklerinde ise genel plan kullanılmıştır.
Filmde zamanı belirtmek için sokağı veya bölgeyi gören genel planlar kullanılmıştır. Bölgeye uzaktan bakıldığında geçen gün veya günler daha net biçimde görülmektedir.
Çerçeveleme Kuralı: Filmde genel olarak bakıldığı zaman bakış boşluğu ve hareket boşluğu gibi çerçeveleme kurallarına uygun çekimler gerçekleştirilmiştir. Filimde zaman zaman altın orana uyulmadığı görülmektedir. Yakın planlarda alan derinliği etkili bir biçimde kullanılmıştır.
Aydınlatma ve Renk Kullanımı: Çekimin yapılacağı ortamlar büyük bir özenle aydınladılmıştır. Oyuncuların yüzlerin bazı sahnelerde gölgede kalmıştır. Filmde kullanılan renk tonlarına bakıldığında genel anlamda sıcak tonlar kullanılmıştır. Filmde sarı renk tonları ağır basmaktadır. Bunun amacı sarı renk tonlarının sevgi ve merhamet gibi olumlu duyguları ön plana çıkartmasıdır. Ters ışık kullanılan sahne filmin en göz alıcı sahnelerinden biridir.
Sesin Kullanımı: Filmi, sesin oluşturulması açısından incelediğimizde diyalogların duyulabilir ve anlaşılabilir olduğunu görmekteyiz. Bazı noktalarda seslerin fazla geldiği dikkat çekmektedir.
Kurgu: Filmin geneline baktığımızda kurgu ritminin ve akışının iyi bir şekilde hazırlandığı görülmektedir. Zaman geçişini belirtmek için geçiş sahnesi kullanılmıştır.
Filmin Süresi: 13 Dakika
İyi Seyirler
Berk İsmailoğlu
İMDB: ----
PRDLV: 7.3/10
Yorumlar
Yorum Gönder