THE NEİGBOR'S WİNDOW (KOMŞUMUN PENCERESİ)
The Neigbor's Window (Komşumun Penceresi)
2019 yapımı Amerikan drama kısa filmidir. Yönetmenliğini Marshall Curry' nin üstlendiği film 2019 yılında, yılın en iyi kısa filmi Oscar'ını kazanmıştır. Film Alli adındaki orta yaş sendorumuna girmiş bir kadının hikayesini anlatmaktadır.
Filmin Konusu: Orta yaş sendorumuna girmiş bir ev hanımının ve eşinin karşı apartmanda oturan ve camlarındaki perdenin sürekli açık olan çifti imrenerek izlemesi ama komşularının hiç görünen gibi bir hayat yaşamaması.
Kameranın Konumlandırılması: Filmde ikili planlar konuşan kişiye göre odak atılmak kaydıyla 45 derecelik açıyla çekilmiş. Kamera 45 derecelik açıyla yerleştirildiği için film 2 boyut etkisi kazanmamış, 3 boyut etkisi kazanmıştır. Kamera karşı apartmanda olan olayları dışarıdan geniş görecek bir şekilde konumlandırılmıştır. Kamera filmde göz seviyesinden ne çok aşağı ne de çok yukarı konumlandırılmıştır. Açı artı açı etkisi kuralını kullanıp filmde derinlik etkisi oluşması sağlanmıştır.
Kamera Açıları: The Neigbor's Window filminin tamamında nesnel açı kullanılmıştır. Bu sayede izleyici filme üçüncü bir kişi olarak katılmıştır.
Kamera Hareketleri: Oyuncuların oturduğu veya sabit olarak durduğu planlarda kamera sabit olarak kullanılmıştır. Oyuncunun çevresi ile etkileşime girdiği planlarda kamera ile yatay ve dikey çevrilme hareketi yapılmıştır. Oyuncuların yürüdüğü, çocuklarıyla ilgilendiği ve etrafı toparlama gibi hareketlerinde ise takip yapılmıştır. Optik kaydırma hareketinden yararlanılmıştır.
Çekim Ölçekleri: The Neigbor's Window filminde evin içinde geçen çekimlerde orta plan kullanılmıştır. Oyuncu ve konu genelde orta planda görülmektedir. Komşularının dairesine baktıkları zamanlar genel planda çekilmiştir. İkili konuşmalarda omuz ve bel planla beraber boy plan kullanılmıştır. Alli'nin yerden oyuncak ve elma toplama gibi çekimlerde detay plan kullanılmıştır.
Filmde zamanı belirtmek için sokağı veya bölgeyi gören genel planlar kullanılmıştır. Sokağa uzaktan bakıldığında geçen gün veya günler daha net biçimde görülmektedir.
Çerçeveleme Kuralı: Filmde genel olarak bakıldığı zaman bakış boşluğu, hareket boşluğu ve altın oran gibi çerçeveleme kurallarına uygun çekimler gerçekleştirilmiştir. Filmde alan derinlğine çok fazla dikkat edilmiş izleyicinin dikkatini yönlendirmek amacıyla etkili bir biçimde kullanılmıştır.
Aydınlatma ve Renk Kullanımı: The Neigbor's Window filminde karakter ve mekan aydınlatmalarında titizlikle çalışıldığı görülmektedir. Filmde kullanılan renk tonlarına bakıldığında genel anlamda sıcak tonlar kullanılmıştır. Filmde bir renk tonu ağır basmamaktadır. Filmin gece sahnelerinde aydınlatma konusunda özenli bir çalışma yapılmıştır. Oyuncu ve mekan arasındaki ilişkiyi güçlendirmek için soğuk tonlarda kullanılmıştır.
Sesin Kullanımı: Filmi, sesin oluşturulması açısından incelediğimizde diyalogların duyulabilir ve anlaşılabilir olduğunu görmekteyiz. Bazı ev sahnelerinde diyaloglar harici sesleri duyabilmek için yapım şirketi tarafından da belirtildiği gibi kulaklığa ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca filmde kullanılan müzik filmin dramatik yapısına uygun bir şekilde kullanılmıştır.
Kurgu: Filmin geneline baktığımızda kurgu ritminin ve akışının iyi bir şekilde hazırlandığı görülmektedir. Tartışma sahnesi hariç hareketli bir sahnesi yoktur, olay akışı daha duygusal ve sakin bir şekilde işlenmiştir. Zaman geçişini belirtmek için geçiş sahneleri kullanılmıştır.
Filmin Süresi: 21 Dakika
İyi Seyirler
Berk İsmailoğlu
İMDB: 7.2/10
PRDLV: 8.5/10
Yorumlar
Yorum Gönder