Bu karikatürlerin yazı fontunu tanıdınız mı? ama malesef bu bir font değil!
Bu yazının sahibi ünlü kaligraf sanatçısı Uykusuz, Penguen ve leman gibi bir çok dergide bu mesleği icra etmiş ve hala Uykusuz’da devam eden Şevki Sayışman.
Karikatür dünyasının vazgeçilmez ismi Şevki Sayışman yıllardır karikatürlerin balonlarına meşhur yazısıyla hayat veriyor bir nevi nefes aldırıyor onların konuşmalarını bizlere aktarıyor peki nedir kaligrafi ? nasıl bir sanattır? ve grafikerliğin neresinde yer alır? bunu Şevki Bey’e soralım dedik, işi uzmanından dinleyelim.
Ferhan Kara: Merhaba Şevki Bey. Nasılsınız ?
Şevki Sayışman: İyiyim, Teşekkürler.
Yıllardır mizah dergilerinin gizli kahramanısınız yaptığınız iş nedir? kaligrafi ne demektir?
Çizgi roman ve mizah dergilerinde konuşma balonlarını dolduruyorum. Kaligrafi yunanca güzel yazı demektir..
Peki ne zamandır bu işi yapıyorsunuz?
1980 yılından beri yani 36 yıldır bu işi yapıyorum..
Oldukça uzun bir süre. Yazdığınız balonları okuyormusunuz? Hiç kendinizi eleştirdiniz mi?
Yazdığım balonları çoğunu okumuyorum, ancak espriyi çok merak edersem okurum.. Bu meslek, eleştiri yapılacak bir meslek değil o yüzden eleştiri pek olmaz.
Grafikerlik sizin mesleğinizin hangi kısmında yer alıyor ve mizah dergilerinde grafikerler ne yapıyorlar?
Bu meslek sanılanın aksine grafikerlikle pek alakalı bir iş değil aslında ,kendi başına bir meslek ama kaybolan bir meslek. Dergilerde grafikerler daha çok sayfa düzeni ve renklendirme yapıyorlar.
Sosyal medya da sayfalarınıza bakıyoruz pek karikatür paylaşımı yok işinizi seviyor musunuz?
Dergi bittikten sonra pek dergiyi alıp bakmam 36 yılın verdiği bir yılgınlık herhalde.
Baloncu Şevki ve Börekçi Şevki , Hatta Son börekçiyi de duymuştuk bu lakapları nasıl aldınız?
Balonculuk zaten meslek adı börekçilik de Penguen dergisinin ilk sayısını hazırlarken günlerce sabahladıktan sonra börek yemeye çıkan arkadaşlar beni uyandırmayınca yıllarca bu olay dergide konuşuldu ve adımız börekçi kaldı..
Unutulan Börekçi yani.Sizden sonra bu mesleği yapan biri yada birileri olacak mı ? kaligrafi yapabilmek için nasıl bir özelliğe sahip olunmalı?
Benden sonra bu iş büyük olasılıkla sona erecek, çünkü artık yapılacak mecra kalmıyor, Türkiye’de çizgi roman ve mizah piyasası yok olmaya yüz tutmuş bir durumda.. Güzel yazı yazmak öğrenmeden daha çok yeteneğe bağlı bir durum.
Bilgisayar fontları hakkında ne düşünüyorsunuz ? Aslında meşhur bir yazınız var. Yazınızı herkes tanıyor . Fontlar samimi gelmiyor mizah dergilerinde bir çok okurun düşüncesi bu yönde siz ne düşünüyorsunuz?
Font kullanmak tabiki çizgiyi donuk ve samimiyetsiz hale getiriyor. Okur fonta karşı ama mizah dergilerinin trajlarına bakarsanız okur da dergilere sahip çıkmıyor.. Artık gençler akıllı telefonlarla vakit geçiriyor..
Yıllardır bu sektördesiniz, Rahmetli Babanız (Ferdi Sayışman) ve ailenizin bir kısmı bu işi yapıyor. Grafik tasarım eskisi gibi mi yoksa gelişti mi sizce? piyasada grafikerlerin durumu ne?
Grafik Tasarım teknolojik açıdan çok gelişti ama her meslekte olduğu gibi el emeği kalmadı. Çizgi renk tasarım artık mekanik oldu.. Eski ruhu yok …
Keyifli sohbet için çok teşekkür ederiz. Son olarak gençlere tavsiyeniz var mı?
Foto: Ay barka ve Ferdi Sayışman Tay yayınları
Biz teşekkür ederiz . Tavsiyem gençlere; daha çok dergi ve kitap okuyun çizgi roman ve mizah dergilerine sahip çıkın..
Mizah severler ve grafikerler Sosyal medyada sizi nerede takip edebilirler?
Facebooktan şevki sayışman olarak takip edebililer.. Teşekkürler.
Yorumlar
Yorum Gönder